TIL BEBOERNE I TAGTVEDT II BORETTSLAG

image001

Informasjon om vinduer.

På moderne vinduer kan det under gitte værforhold forekomme dugg på utsiden. Dette er ikke en feil med vinduet, men skyldes at vinduene har en mye bedre isolasjonsverdi enn de gamle vinduene.

Jeg har sakset ut litt informasjon fra produsentenes nettsider som sier en del om dette.

Vennligst les dette skrivet og skulle dere ha ytterlige spørsmål rundt saken så er det bare å ta kontakt med undertegnede.

 

Med hilsen for

Larvik Boligbyggelag

Rune Fjeldheim

Prosjektleder

dugg1

Utklipp fra produsentenes web. sider:

På dager med kalde og klare netter med høy luftfuktighet kan det oppstå kondens på utsiden av glasset på vinduer og dører. Gode vinduer og dører med lav u-verdi slipper gjennom mindre varme. Da blir glasset varmere på innsiden og kaldere på utsiden. Inne blir det da mindre kaldras og mindre kondens på den innvendige siden. På utsiden av vinduene vil det oftere bli kondens. Dette skjer særlig på høsten eller tidlig vinter.

I motsetning til innvendig kondens på rutene, representerer utvendig kondens gode varmeisolasjonsegenskaper, lavere fyringsutgifter og bedre inneklima. Mens innvendig kondens på dårlig isolerte glass kan bidra til råteskader i karm og ramme, vil utvendig kondens ikke skade vinduer eller dører.

Man bør heller ikke glemme at de samme vinduene som av og til har utvendig dogg om høsten og vinteren, gjerne forårsaker for mye solinnstråling og overtemperaturer på sommeren, med mindre effektiv solskjerming tas i bruk. Utsikten er neppe særlig mye bedre gjennom gardiner og persienner! Hvis aksepten for sikthemmende solskjerming er høy, burde heller ikke morgendugg på vinduene noen døgn i løpet av året være noe problem.

Utvendig dugg på glass er ikke bedre eller verre hos de forskjellige produsentene av vinduer og dører. Myndighetene stiller krav til god isolasjonsevne på vinduer og dører til fordel for både klima og sluttbruker.

Hvorfor er det dugg på utsiden av glasset?

Dugg på utsiden av glasset kan forekomme. Vanlige årsaker er:

  • Den relative fuktigheten på stedet. Jo høyere fuktighet, dess større risiko for kondens/dugg.
  • Rutens U-verdi eller isoleringsevne. Jo bedre ruten isolerer desto mindre varme tilføres den ytre ruten. Den får da kaldere overflate og risikoen for dugg på utsiden øker.
  • Temperaturen i rommene innenfor.
  • Avskjerming, dvs at varmen fra ruten ikke kan stråle fritt mot himmelrommet.

 

Utvendig dugg skyldes ikke feil på ruten.

This entry was posted in Ukategorisert. Bookmark the permalink.

Comments are closed.